Touchwood Trees Ltd homepage

bolnore green

The aim of this commission was to create four unique, permanent landmarks within the new village of Bolnore in Sussex. The concept was to give the village its own unique identity which represented the community and responded to the surrounding landscape accordingly.

Next

wheat

Wheat Sculpture

Prev

Next

wheat sculpture

'Britain is now growing as much food in gardens and allotments as it did in the 1940s when lawns were dug up'.
(The Guardian April 2007)

First

Prev

Next

sheaf

The 'Wheat'sculpture is made from Larch wood, glass, cinca and ceramic mosaic tiles. It measures 4.2 metres and is located in the village square.

First

Prev

Next

base of wheat sculpture

"They have imagined a place where men plough and sow and reap, not a place where there are great wheels turning and vomiting smoke...we wish to preserve an ancient ideal of life. Wherever its customs prevail, there you will find the folk song, the folk tale, the proverb, and the charming manners that come from ancient culture...we must so live that we will make that old noble kind of life powerful amongst our people"
Yeats

First

Prev

Next

life size red deer sculpture

Habitat
Red deer are Britain's largest remaining mammal.
These are 3 deer made from steel, they are life size.

First

Prev

Next

deer sculpture with uprights

The Oak for these uprights are from Bolnore's own woods.

First

Prev

Next

bird boxes

These bird boxes are on Bolnore Green.

First

Prev

Next

Bolnore

"The commitment to environmental protection through the planting of trees and taking care of existing ones, is rapidly increasing all over the world. At a global level trees and forests are closely linked with weather patterns and also the maintenance of a crucial balance in nature. Hence the task of environmental protection is universal responsibility of us all."
Dalai Lama

First

Prev

Next

wings sculpture

Wings, The Knoll, Hayward's Heath, Sussex.

First

Prev

Next

wings sculpture

This piece is made from sustainably cut Douglas Fir, marine plywood, reclaimed aluminium, copper, steel and gold leaf. It is 5 meters in height.

First

Prev

Next

Philip Larkin poem

A Phillip Larkin poem is written on the copper:
The trees are coming into leaf
Like something being said;
The recent buds relax and spread,
Their greenness is a kind of grief.
Is it that they are born again
And we grow old? No, they die too.

Their yearly trick of looking new
Is written down in rings of grain
Yet still the unresting castles thresh In full grown thickness every May.
Last year is dead they seem to say,
Begin afresh, afresh, afresh.

First

Prev

Next

furniture

Are we sitting comfortably?
This furniture is made from sustainably cut Douglas fir and Oak wood and other timbers from a local, well managed woodland.

First

Prev

End of slideshow

Cuckmere House School

This project was a Creative Partnerships Commission based at Cuckmere House School in Seaford. The residency took place over 18 months resulting in the transformation of the school grounds. The aim was to create and develop interactions with the space for the staff and pupils. The outcome was an increased use of the outside space, for both lessons and breaks. It also helped develop a new, creative public image for the school. All of the work was designed with the children and staff of Cuckmere House School.

Next

Cuckmere House School

The school grounds before work commenced.

Prev

Next

Herb Garden

We planted a beautiful herb and food garden which we decorated with insect sculpturess made from reclaimed aluminium, painted in enamels and placed on the fence line.

First

Prev

Next

Cuckmere playground

We built an oak tree bed and planted a Corsican pine in it. This was placed central to the playground. This calmed the play area and provided some seating.

First

Prev

Next

Bee Hive

We built a play shelter in the form of a bee hive which we decorated with bees individually painted by every child to represent the individual and the community.

First

Prev

Next

Bees

These are some of the bees from the play shelter.

First

Prev

Next

Fitness trail

This is part of a fitness trail made from sustainable oak and steel used by the children during lessons and play time.

First

Prev

Next

throne

This is a wooden story telling throne made from Douglas fir wood and is part of a log circle used for circle and story time.

First

Prev

Next

swing sign

We designed and made sculptural swing sign for the front of the school, using stained glass, aluminium, steel and sustainably cut Douglas fir wood. It is 5m in height.

First

Prev

Next

mosiac sign

This is a mosaic sign for the school entrance made from ceramic, glass, marble and reclaimed tiles.

First

Prev

End of slideshow

Jameel Gallery of Islamic Art

Touchwood was commissioned to create garden sculptures for the Victoria and Albert Museum to help celebrate the opening of the new Jameel Gallery of Islamic Art.

Next

Arabic Family Centre West Acton

We worked at the Arabic Family Centre in West Acton, London in a number of workshops

Prev

Next

transformation sculpture

The piece was made of painted 'tiles' and ceramic and zellij tiles.

First

Prev

Next

Victoria and Albert Museum garden sculptures

The finished pieces.

First

Prev

Next

The Arabic Weekend at the Victoria and Albert Museum

The Arabic Weekend at the Victoria and Albert Museum.

First

Prev

End of slideshow